Shakhes

آموزش IP ورژن 4

در دنیای شبکه های کامپیوتری جهت ارتباط دیوایس ها و دستگاه های مختلف با یکدیگر نیازمند Internet Protocol و یا به اختصار IP خواهید بود. به عنوان مثال برای ارتباط چندین کامپیوتر جهت تبادل اطلاعات و یا اشتراک منابع سخت افزاری و نرم افزاری نیازمند تخصیص IP می باشند و یا به عنوان مثال جهت متصل شدن به مودم اینترنت خانگی برای گرفتن اینترنت نیازمند وجود IP خواهیم بود. به عبارتی ساده تر IP به مانند ادرس یک مکان می ماند که با مشخص کردن و اعلام آن,  شخص میتواند به به راحتی مسیر را یافته و به مقصد که آدرس شما است برسد. IP ها انواع مختلفی دارد که برای معرفی و شرح هر یک از آن ها می توان ساعت ها بحث و توضیح داد. اما ما در این مقاله به آموزش IP ادرس ورژن چهار که جز دسته IP های Privet و بسیار پرکاربرد در بستر شبکه هستند خواهیم پرداخت. 

قسمت اول :

IP ورژن 4 به چهار قسمت تقسیم می شود و فرمتی شبیه به مثال پایین دارد. 

W.X.Y.Z ——————–> 214.12.167.132

آی پی ورژن چهار همانطور که مشاهده می فرمایید از چهار قسمت تشکیل شده است که هر قسمت از آن را یک Octet  می نامند. هر قسمت از این آدرس توسط یک نقطه از یکدیگر جدا می شوند و رنج عددی بین 0 تا  255  را دارند.

نکته : از عدد صفر خالی در Octet اول نمیتوان استفاده کرد. همان طور که مطلع هستید کامپیوتر کاراکتر و اعداد را به صورت باینری پردازش میکند و نمایش اعداد به شکل Decimal برای راحتی کاربران و به نوعی قابل فهم بودن ساختار IP ها می باشد. هرچند که ما در این مقاله آموزش باینری آی پی ها و تبدیل آن به دسیمال و یا بلعکس را خواهیم داشت,  چرا که در مبحث آموزش Subnetting و Supernetting  ای پی ادرس ها به این مفاهیم احتیاج پیدا خواهیم کرد. 

همان طور که پیش تر عنوان کردیم  IP ورژن 4 از چهار Octet تشکیل شده است. هر بخش و یا اوکتت یک ادرس هشت بیتی می باشد : مثال :   00000000.00000000.00000000.00000000

در مثال بالا هر بیت معادل یک صفر قرار داده شده است که هر کدام از این بیت ها به تنهایی دارای یک ارزش عددی می باشند 

   00000000

بیت های عددی بالا که یک اوکتت رو تشکیل می دهند ارزش عددی شان از راست به چپ افزایش پیدا میکند و این افزایش عددی بر مبنای ضریب دو می باشد.

  مثال : 

Binary

همان طور که در تصویر بالا ملاحضه میکنید از سمت راست  ارزش عددی بیت اول یک و به ترتیب از سمت راست با ضریب 2 افزایش پیدا میکنند و در نهایت هشت بیت نهایی اوکتت آی پی ورژن ما رو تشکیل می دهند.

حالا با تعریف بیت های بالا قصد داریم چگونگی تبدیل آدرس 214.12.167.132 به عدد باینری و یا بلعکس را آموزش دهیم. با عدد 214 شروع میکنیم,  از سمت چپ اولین بیت ما که ارزش عددی 128 دارد را باید با اعداد بیت های بعدی جمع کنیم تا به عدد 214 برسیم. عدد اول 128 می باشد پس مبنای باینری آن را روی 1 انتخاب میکنیم عدد بعدی 64 که با  جمع 128 عدد 192 را به ما می دهد پس همچنان عدد بعدی را 1 انتخاب میکنیم. ارزش بیت بعدی 32 می باشد که با جمع 192 عدد 224 را به ما می دهد پس چون از عدد Ip  ما که 214 است بیشتر می شود مبنای آن را 0 انتخاب میکنیم. با همین ترتیب ارزش بیت ها رو بر مبنای صفر و یک جمع میکنیم تا به عدد 214 اولین اوکتت برسیم. مثال تبدیل کامل عدد 214 به عدد باینری را در تصویر زیر مشاهده خواهید کرد.

Decimal2Binary

عدد باینری با رنگ آبی مشخص شده که مجموع اعداد بیت های 1 عدد 214 مثال ما رو تشکیل میدهد و بقیه بیت ها که در جمع جا نشدن با بیت 0 مشخص شده است. با همین فرمول با جمع بیت های یک میتوانیم عدد باینری را نیز به دسیمال تبدیل نماییم.

Net ID و Host ID

یک آدرس IP ورژن 4 از دو قسمت نت آیدی و هاست آیدی تشکیل می شود که نت آیدی آدرس نتورک یا همان شبکه را مشخص میکند و هاست آیدی آدرس هاست و یا سیستم ها رو مشخص می کند. نت آیدی به عنوان یک آدرس ثابت در آی پی می باشد و هاست آیدی به عنوان یک آدرس متغییر بنا بر رنج های مختلف تغییر میکند. ما در دنیایی IT و شبکه توسط تکنیک Subnet Mask توانایی تشخیص نت آیدی و هاست آیدی را خواهیم داشت. Subnet Mask با در نظرگرفتن بیت های ثابت نت آیدی را از هاست آیدی جدا میکند به عنوان مثال آی پی 192.168.100.0 که یک آی پی Privet  و ورژن چهار است را در نظر میگیریم. ما میخواهیم سه اوکدت اولش را به عنوان نت آیدی و ثابت در نظر بگیریم و اوکدت آخر آن را به عنوان هاست آیدی و قابل تغییر مشخص میکنیم.

حالا Subnet Mask  این آی پی با درنظر گرفتن نت آیدی و هاست آیدی عدد 255.255.255.0  خواهد بود که سه تا 255 به عنوان نت آیدی و ادرس شبکه و 0 آخر به عنوان هاست آیدی مشخص شده که تا 224 عدد را می توانیم به آن اختصاص دهیم.

IPClassC

در تصویر بالا آدرس آی پی 192.168.1.0 را مشهاده میکنید که سه قسمت اول که بعنوان نت ایدی در نظر گرفته شده با سه 255 و قسمت آخر هم که صفر می باشد به عنوان هاست آیدی می باشد و /24 هم به معنی 24 بیت اول در نت آیدی می باشد.

قسمت دوم :
کلاس های IP ورژن 4

IP ورژن چهار دارای پنج کلاس مجزا می باشد که از هر کلاس آن بنا بر سیاست های سازمان ها و مقیاس بزرگی و کوچکی مجموعه ها استفاده می شود. 

کلاس A : از عدد 1 – 126

کلاس B : از عدد 128 – 191

کلاس C : از عدد 192 – 223

کلاس D : از عدد 224 – 239

کلاس E : از عدد 240 – 254

IP Classes

آی پی ورژن چهار به دو دسته کلی تقسیم می شود IP های Public  که در اینترنت و سرویس های خارجی از سازمان ها استفاده می شود. اساس استفاده از IP های پابلیک در اینترنت و ارتباطات از راه دور می باشد. و دسته دوم IP های Private می باشند که معمولا رنج آن ها در شبکه های محلی و درون سازمانی استفاده می شوند. در شکل زیر رنج IP های Private در سه کلاس A B و C را مشخص کرده ایم.

Private IP
برچسب ها: بدون برچسب

3 پاسخ

نظر بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *